Skip to content

Solgrids første svenske solpark er klar

Norske Solgrid sitt første solkraftanlegg i Sverige er nå satt i drift. Med sine 9000 tosidige solpaneler blir den størst av sitt slag i Sverige.

I solparken utenfor Varberg i Sør-Sverige har Solgrid investert i neste generasjons solceller som er spesielt egnet for nordiske forhold. De nærmere 9000 tosidige modulene produserer også strøm når sollyset treffer baksiden, noe som gir økt effekt. Parken har en installert effekt på 4,8 MWp. Dette gjør den til den største solkraftparken i Sverige med den nye teknologien.

Først ut med bygging i Sverige

– Dagens høye strømpriser viser med stor klarhet at det trengs mer ny fornybar kraftproduksjon i Sverige. Vi er glade for at byggingen av solkraftverket har gått etter planen. Det er også spennende at blant en rekke internasjonale aktører som har vist interesse for det svenske solenergimarkedet, er vi som norsk selskap de første til å bygge i Sverige, sier Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid.

Solcelleanlegg er fortsatt relativt sjeldne i Sverige. Kun 0,1 prosent av den totale bruken av elektrisitet produseres i solkraftanlegg. Ifølge prognoser vil sol som energikilde øke raskt de kommende årene.

– I sommer har det vært rekordhøye priser på strøm, med høyere priser om sommeren enn forrige vinter. Høyere priser om sommeren er med på å gjøre utbyggingen av ny solkraft mer lønnsomt, sier Melsnes.

Svensk utbygger

Svenske Solkompaniet er ansvarlig for utbyggingen av parken. De har over ti års erfaring med å bygge solkraftverk i Sverige, og bygget i 2016 det som lenge var Sveriges største solkraftverk i Varberg.

– Med den nye parken utenfor Varberg leverer vi ekstra strøm der det er størst behov i strømnettet. Det er raskt å bygge fornybar energi. Planleggingen av denne parken begynte rundt påske i år. Samtidig skaper god sikt fra E6 interesse for å bygge enda mer fornybar kraftproduksjon i regionen, sier Axel Alm, administrerende direktør i Solkompaniet.

For mer informasjon, kontakt: 

Kristin Melsnes,administrerende direktør i Solgrid AS,
+ 47 952 95 342
kristin@solgrid.no

Axel Alm, vd Solkompaniet
+46 768 – 53 58 79
axel.alm@solkompaniet.se

Fakta om solparken:

  • Solkraftverket Varberg Norra har en installert effekt på totalt 4,8 MWp
  • Kraftverket består av 8972 dobbeltsidige solcellepaneler og dekker et areal på 8,6 hektar.
  • Byggekontrakter ble signert i slutten av mars, den første leveransen av solenergi til strømnettet skjer 30. september 2021.
  • Den årlige solenergiproduksjonen fra parken tilsvarer den årlige etterspørselen etter elektrisitet til 2500 helelektriske biler.

Om Solgrid:

Solgrid utvikler, eier og driver solparker i industriell skala. De største eierne i Solgrid er Østfold Energi, Akershus Energi og Mypower. De andre eierne er EX3 Energy Sweden, Valinor og nøkkelansatte i Solgrid. Flere av nøkkelpersonene i selskapet har mer enn 15 års erfaring med utvikling, bygging og drift av solparker i Sør-Europa.